Ny plan for fremtiden

En arbeidsgruppe har laget en solid og troverdig plan for hvordan bygningene på Lia Gård Retreatsenter kan holdes vedlike de kommende år. Arbeid i 2025 og 2026 er prioritert, men det er og satt opp ting som bør gjøres i 2027 og 2028.

– I vår plan settes vedlikeholdet i system. Vi har tatt bilde av alle bygg, undersøkt dem grundig og beskriver også den tilstanden de er i. Punkt for punkt har vi satt opp hva som må gjøres, sier Magne Barbøl.

Mye må gjøres på Nylia

Sivilingeniøren med lang erfaring fra ulike byggeprosjekter har hatt med seg Enok Kobbevik og Steinar Høyland. De er alle pensjonister og har stor glede av å gjøre dette arbeidet. De har også hatt med seg tømreren Johannes Brabandt, tømreren som de siste årene har betydd mye for Lia.

Godt dokument

Steinar Høyland har bakgrunn fra Forsvaret, der han blant annet har arbeidet med vedlikehold. Den kompetansen kommer godt med. Det er ikke minst hans fortjeneste at et eget plandokument er utarbeidet. Excel-ark er benyttet. Det gjør det mulig å flytte arbeidet med et prosjekt ut når det er gjennomført, og er særdeles oversiktlig.

Enok Kobbevik ha jobbet som byggmester i hele sitt liv. Han er en rutinert og kyndig fagmann. Han bor på Spydeberg og har drevet et entreprenørselskap i mange år sammen med Magne Barbøl.

– Vi setter og utførelsen i system. Tanken er at vi oppretter dugnadsgrupper på fire-fem personer. Gruppen ledes av en fagperson. De andre er dugende menn eller kvinner, erfarne eller amatører, som kan delta i bygningsarbeid. Materialer og verktøy ville ligge klart når de kommer og det vil foreligge en avgrenset plan for det som skal gjøres, forklarer Magne Barbøl.

Planen er å teste dette ut på dugnadsuken i juni 2025. De som vil delta, kan melde seg til Magne på mailadressen mb@ostenfjeldske.net eller på telefon 90685234.

Magne gjør det også klart at alt det krevende arbeidet må utføres av fagfolk. Derfor vil Lia Gård Retreatsenter være avhengig av venner som kan støtte dette arbeidet økonomisk.

Takknemlig jubel

Ingar Bø og styret i Stiftelsen Lia Gard jubler for dette opplegget. Alle ser verdien og er takknemlige for det nye verktøyet.

Ser vi nærmere på planen, ser vi at seks punkt er kritiske og bør prioriteres. Sikringssystem for alt takarbeid bør gjøres, slik at inspeksjoner kan gjøres trygt og sikkert. Det haster å gjøre noe på Nylia. Det drypper for eksempel inn vann bak pianoet i Lia kirke når det regner mye. Takene på Nylia er arkitektonisk krevende utformet. Her er lekkasje flere steder.

Lokket over brønnen må sikres.

Her er også enkle jobber. For eksempel må brønnlokket på brønnen ved Fotini sikres, så ingen faller ned i brønnen. Ved Peters kapell på Burua må vegetasjon rundt hytten ryddes og kuttes ned.

61 ulike punkt er satt opp for 2025 og 11 for 2026, et for 2027 og to for 2028. 109 ting har ikke fått årstall ennå.  

Forrige
Forrige

Ser stillhetens verdi

Neste
Neste

Kilde til fornyet håp