Skam, relasjon og heling – en temaretreat om en indre vandring mot frihet
Hva bærer vi med oss som er knust eller skadet? Hvor trenger vi å bli helere som menneske? Hvor ropes det etter trøst eller en himmelsk berøring? Vi vil bevege oss inn i skamfølelsens ulike landskap, og søke Guds trøst og heling – gjennom forståelse og innsikt, gjennom stillhet og bønn, gjennom naturens skjønnhet og gjennom et trygt ledet kreativt, kroppslig og utforskende arbeid.
Temaretreaten vil også bestå av en helingsmesse, utviklet etter modell fra Iona, og ført i pennen rent liturgisk av sokneprest Andreas Hilmo Grandy-Teig, pilegrimsprest Einar Vegge og kapellan Marie Farstad.
Er du en som lytter til mennesker hvor skamfølelsen er en tydelig og belastende del av lidelsestrykket? Eller bærer du på en skam du ikke helt skjønner eller vet hvordan du skal håndtere? Enten du kommer til retreaten for din egen del, eller du primært ønsker å forstå mer av skammens landskap i møte med andre, som hjelper, så vil retreaten gi kunnskap om og innsikt i skamfølelsens fenomenologi og dynamikker. Og den vil bidra til helende perspektiver og erfaringer.
«SKAMMA ER VONDARE ENN NOKO ANNA VONDT».
OLAV DUUN
Skam er en allmenn følelse. Skam er en krevende følelse. Skam er kanskje den følelsen det er vanskeligst å forholde seg til og den har mange ulike årsaker og dyp. Skamfølelsen kan hindre livskraft, livsutfoldelse, trygge relasjoner og frimodighet der den er ubevisst og ubearbeidet. Bevisst og bearbeidet skam kan være en kilde til det motsatte.
Skamfølelsen har ulike årsaker, styrkegrader og konsekvenser i menneskers liv. Skam oppstår i relasjon, og må heles i relasjon. Selv om skamfølelsen oppstår som konsekvens av relasjonelle erfaringer oss mennesker imellom, kan den også påvirke menneskers gudsrelasjon, tro og gudsbilder.
Skamfølelsen er ofte utgangspunkt for psykisk lidelsestrykk, og den er dessverre også ofte konsekvens, all den tid psykiske lidelser enda er stigmatisert. Som kirke og som medmennesker må vi ta dette på alvor, og lære om skamfølelsen på en slik måte at det bidrar til mindre av den verste skammen og mer av den sunne skammen.
Temaet angår oss alle, enten vi primært står i det som sjelesørgere eller hjelpere for andre, eller vi selv er kjempende mennesker som har kjent på skamfølelsens tyngde, eller har noen rundt oss som har den erfaringen.
Marie Farstad
Marie er kapellan i Nidarosdomen og Vår Frue menighet. Hun har også en stilling ved VID vitenskapelige høyskole på sjelesorgstudiet, og hun har mange års klinisk erfaring med både sjelesorg og psykoterapi. Hun har skrevet boka «SKAM – eksistens – relasjon – profesjon» (Cappelen Damm Akademisk, 2016).
Både i klinisk arbeid og i faglig utvikling har hun vært særdeles opptatt av skam, og du kan lese mer om det arbeidet under fanen «SKAM».
Alle har vi uante ressurser i oss, men det er ikke alltid vi klarer å se dem eller anvende dem. Vi trenger alle andres øyne som kan se og speile oss og hva vi har med oss.
Program
Torsdag
Ankomst fra kl. 16.00 Kaffe / te
19.00 Kveldsmat i spisesalen
20.00 Velkomst og introduksjon
21.00 Kveldsbønn
Fredag og lørdag
08.00-09.30 Frokost med musikk
08.30 Morgenbønn
10.00 Tema
11.30 Kaffe / te
12.45 Middagsbønn
Tid for refleksjon/tur
Introduksjon i Jesusmeditasjon 1. dag
13.00 Middag (stille måltid med musikk)
16.00 Kaffe / te
16.30 Tema
19.00 Kveldsmat stille med musikk
20.00 Samtale/lyttegruppe
21.00 Kveldsbønn
Søndag
09.00 Frokost
10.30 Nattverdgudstjeneste i Lia Kirke
Kirkekaffe
11.45 Avslutningssamvær
12.45 Lunsj
Avreise
Priser
For opphold med helpensjon (3 dager):
kr 3700,- / 3300,- (Nylia, rom med bad)
kr 3300,-/ 2900,- (Rom på Herrens låve - rom med bad på gangen, hytter med bad)
Enkeltrom / per person i dobbeltrom
I tillegg kommer kursavgift kr 1300,-
Med forbehold om endringer i priser og program.