En tid for stillhet og refleksjon, borte fra hverdagens krav, ansvar og forventninger.
«Ingen retreat har gjort et større inntrykk på meg enn en ignatiansk retreat med personlig veiledning som jeg deltok i for syv år siden i Wales. Underveis i retreaten åpnet Gud mange dører, både innover i mitt eget liv og inn i Guds ord. Noen av disse erfaringene lever fortsatt i meg, og de har satt et sterkt preg på mitt eget liv og på mitt forhold til Gud.
Som lutherske kristne hevder vi ofte at vi baserer vår tro på Ordet alene. Allikevel måtte jeg delta i en katolsk retreat før noen våget å la meg være alene med det... Den ignatianske retreaten på Lia Gård følger det samme programmet som retreaten jeg deltok på i Wales, og jeg vil anbefale den på det sterkeste.»
Knut Grønvik, prest og forfatter
«Ignatiansk»
Igtnaius av Loyola (1491 – 1556) var en ung soldat og adelsmann fra Baskerland som, etter at han ble livstruende skadet, gjennomgikk en kristen omvendelse i flere faser. Omvendelsen ledet ham til det som ble hans kall; å tjene Kristus og hans rike. Til dette fikk han fra Gud en uventet nådegave: innsikt i å gjenkjenne de forskjellige stemninger og tanker som kom til ham og å se deres virkning i sitt eget liv. Han begynte å ane noe av hvordan Gud ville lede et søkende menneske til dypere erkjennelse. Han benyttet seg av denne visdommen i veiledning av andre som søkte klarhet i sitt liv.
Daglig møte med en veileder
Hver dag tilbys et møte på opptil en halv time med en fra veilednings-teamet. Veilederen skal ikke være terapeut, rådgiver, dommer eller vismann. Retreatdeltakeren trenger heller ikke ta med seg hele livs-historien inn i veiledningsmøtet, og det er heller ingen krav om å ”blottlegge sjelen”. Møtet er heller ment som en mulighet for retreat-deltakeren til å snakke om hvordan dagen har vært, med alle dens forskjellige tanker og følelser. Veilederen forsøker å hjelpe retreat-deltakeren til å se hva som er til hjelp og hva som er mindre til hjelp i deres vandring med Gud, slik at de kan fortsette å utforske veien resten av dagen. Mange finner at Bibelen er den mest nærliggende hjelp til dette, andre bruker andre ting, alt etter som hva som kjennes mest riktig der man er i livet.
Vi har med oss forskjellige erfarne veiledere, på noen retreater også fra England.
Stillhet
Rammen rundt de dagene er stillhet, fra den første kvelden til den siste morgenen. Et valgfritt informasjonsmøte den første kvelden er åpent for de som ønsker det. Under de hele retreatdagene inntas alle måltider i stillhet, og musikk spilles under middagen og kveldsmaten.
Program
Retreaten begynner den første dagen kl 19:00 med kveldsmat og informasjon, og ender etter middag siste dag (rundt kl. 13). Vi arrangerer også kortere og lengre ignatianske retreater.
Dagsrytme:
07.30 Kaffe/te fra automaten i hallen.
08.00 – 9.30 Frokost (i stillhet)
10.30 – 11.30 Kaffe/te med mer i peisestua
13.00 – 14.00 Middag (med musikk)
16.00 – 17.00 Kaffe/te med mer i peisestua
18.00 Nattverdgudstjeneste i Lia Kirke
18.45 Kveldsmat (med musikk)
20.00 Stille andakt i Lia Kirke
Daglig møte med en veileder.
«Frihet!»
En ignatiansk retreat gir rom for en følelse av stor frihet. Programmet, som du ser ovenfor, består nesten utelukkende av måltider. Og dette er et godt bilde, for mennesker inviteres her til måltid med Gud. Den daglige nattverdgudstjenesten blir dermed enda mer tydelig et tegn for dette. Ulike mennesker trenger ulik føde fra Gud, og ber også på ulike vis. Det som er viktig er det unike forholdet hver enkelt har med Gud. Retreaten åpner for at hver enkelt person kan bli klar over dette unike forholdet og kan lære å sette pris på mulighetene og invitasjonene dette forholdet åpner for. Retreatens dagsrytme er kun et rammeverk som gir rom for å utforske denne friheten. Derfor understreker vi at alt på programmet er valgfritt, slik at denne utforskingen er mulig ut fra de fasene man er i.
Praktisk informasjon
Hver av retreatdeltakerne vil bli bo i enkeltrom med håndklær, såpe og sengetøy. Er det noen spesielle forhold vi bør kjenne til, som for eksempel allergier, dietter eller handikap, ber vi om å fa beskjed om dette på forhånd. Det vil bli mye tid til å ga turer i den vakre naturen som omgir Lia Gård, sa ta med passende klær og gode sko å ga med. Hvis du liker å holde på med kunst eller håndarbeid av noe slag, og kan ta det med deg, kan det også være fint å holde på med under retreaten. Husk også å ta med en Bibel og noe å skrive på.
Veiledningsteamet ledes av Ulla Käll.
Priser
For opphold med helpensjon:
kr 8400,- (Nylia, rom med bad; hytter med bad))
kr 7500,- (Herrens Låve -rom med bad på gangen)
per person i enkeltrom
Med forbehold om pris- og programendringer.