Et av Nordens flotteste retreatsted

BILLEDTEKST: Leif Gunnar Engedal karakteriserte Pilegrimshuset som et tempel for gjestfrihet.

– Lia Gård er et av Nordens flotteste retreatsteder langt inne i Østerdalens skoger. Reisingen av Pilegrimshuset er et mirakel i seg selv. Det vil stå frem som et tempel for gjestfrihet, sa Leif Gunnar Engedal i sin festtale i Rendalen lørdag 24. juni.

Han løftet stemningen i sin tale fra hjertet. Så er et mange grunner til at nettopp Leif Gunnar holdt festtalen. For han har kjent Sigmund og Ingeborg Bø før de kom til Lia.

– Vi møttes på en mørk veranda i Afrika. Tre døgn hadde jeg vært underveis som sjåfør på en diger lastebil. Vi møttes langt sør i Nigeria der folk led av sult. Selv hungret jeg etter vann. Ingeborg var sykepleier. Sigmund jobbet med jordbruk. De møtte meg med vann og saft. For meg var det rene evangeliet der og da. Jeg glemmer det aldri. Jeg så at disse to hadde blikk for andre, sa Leif Gunnar Engedal.

Han henvendte seg til tilhørerne og løftet dem.

En utrolig historie

– Kjære pilegrimer og venner av Lia, alle dere som bærer dette stedet og tar de tyngste byrdene. Takk til Gud og takk til dere! For en utrolig historie vi er vitne til langt over Storsjøen, langt inn i Rendalens skoger. Å innvie Pilegrimshuset er en vilt usannsynlig dag, sa Leif Gunnar.

Han minnet om at det har vært mye slit og en lang og krevende reise Ingeborg og Sigmund som kom til Lia for mer enn 45 år siden.

– De fleste under skjer i det skjulte, slik også her. I de alminnelige hverdagers strev. Her er usynlig hender som bærer og holder. Pust ut i takknemlighet og pust inn i takknemlighet, understreket Leif Gunnar Engedal.

– 70 millioner mennesker går på pilegrimsturer i Europa. De fleste i sør, men og noen i det protestantiske nord. I en tid med eksistensielle og økologiske kriser oppstår en søken etter historiske og kulturelle røtter, etter ekthet, Gud, stillhet og en langsommere tid, sa Leif Gunnar.

Frihet i naturens storhet

Han har selv intervjuet innsatte i fengsler som har gått pilegrimsturer mot Nidaros. De bodde til vanlig i trange rom. Nå fikk oppleve en frihet i naturens storhet. Da betydde det noe å bli møtt som vanlige pilegrimer og få et glass vann på turen.

Det mest ualminnelige er folket på Lia. De har fått til noe ingen andre kunne få til. Lia Gård bør bli et regionalt pilegrimssenter, sa naboen John Fiskvik.

Han mente Lia burde få status som regionalt pilegrimssenter.

Ingeborg Bø innrømmet at det gjennom årene ikke har vært enkelt å ta imot pilegrimer samtidig som de arrangerte retreat. Med det nye Pilegrimshuset er Lia bedre i stand til det. Hun fortalte at den første pilegrimen som kom i år, kom fra Montana. Han ville vandre til Nidaros i takknemlighet over å ha tatt en bachelor.

Anerkjenner dugnaden

– Jeg er her som en mann som er underveis. Min pilegrimspartner Marit har ledet meg hit. Jeg merker at det er synlig og usynlige hender her, der folk gjør noe sammen. Verdien av denne dugnaden anerkjenner jeg. Takk til dere alle, sa Jonas Gahr Støre.

BILLEDTEKST: Jonas Gahr Støre og Marit Slagsvold plantet et lerketre.

En ny visjon er realisert på Lia Gård. Med Pilegrimshuset har dere fått et nytt og viktig ben å stå på. Takk til alle som har bidratt med forbønn, gaver og egeninnsats for å få dette til, sa Thor-Arne Prøis, styreleder i Stiftelsen Lia Gård Retreatsenter.

Lia har bidratt til at pilegrimsarbeidet er blitt en naturlig del av retreatbevegelsen. Her kan tørste få et glass vann. Gratulerer! Vi ber om at huset må bli til velsignelse, sa Anne-Karin Apalseth, en av lederne på Sandom Retreatsenter.

BILLEDTEKST: Sigmund Bø takket særlig Johannes Brabandt, Magne Barbøl og Enok Kobbevik og hjelpen med reisingen av Pilegrimshuset.

Forrige
Forrige

Møter Gud i naturen

Neste
Neste

Ny oase på pilegrimsleden