Arbeidskar av Guds nåde

En arbeidskar i Guds stille skoger, Sigmund Bø, fyller 80 år 2. oktober. Med store never har han reist bygg etter bygg på den avsidesliggende eiendommen Lia Gård i Rendalen. Aldri alene. Hele tiden med gode hjelpere ved sin side. Noen visjoner har drevet ham. Han har bygd til Guds ære.

Først Herrens låve, stabburskapellet, skogskapellet, Peters kapell nede ved Storsjøen, Lia kirke og det klosterlignende senteret rundt kirken. Så Fotini, Det gresk-ortodokse lille kapellet i skogen. For noen år siden ble den store stavkirken innviet, med rom for kirkekaffe i et stort nabobygg. I sommer ble siste bygg, Pilegrimshuset, innviet.

Bygd mennesker

Men Sigmund har først og fremst bygd noe mer, sammen med sin kone Ingeborg. Han er en bønnens mann og har bygd mennesker. Mange har gjennom årene kommet motløse og slitne til Lia Gård Retreatsted. Sigmund har vært der som en trygg farsfigur. Flere, både barn og voksne, forteller hvor viktig dette har vært for dem.

Han er en ettertenksom, praktisk handlekraftig, utholdende og lekende mann med mye humor. Han ser de som faller utenfor.

Det livslange samspillet mellom Ingeborg og Sigmund er formidabelt, både med hensyn til arbeidskapasitet og kreativt samskapende evne. Sigmund har gjennom tiårene på Lia evnet å bygge synlig og konkret det Ingeborg hadde som ideer.

Barn og unge forbinder Sigmund med alle pannekakene. Titusener av pannekaker han han stekt.

Hos Edin Løvås på Sandom hentet han avgjørende impulser til å forme familieretreatene.

Sigmund henter på stasjonen, trykker hender, deler Guds ord og spiller kontrabass.

Han er der med sin ro. Kreftsykdommer har han kjempet med. Men han har reist seg igjen, fått nye krefter og brukt tid med Gud, byggearbeid, familie og medmennesker.

Fra Nigeria til Rendalen

Sigmund er utdannet agronom ved Ås landbrukshøgskole. Han ledet studentlaget da han møtte Ingeborg. Hun ledet sykepleiernes studentlag. Kort tid etter at de giftet seg, reiste de til Nigeria på 1970-tallet og gjorde en viktig jobb for Kirkens Nødhjelp under Biafra-krisen.

Rundt 1975 overtok de Ingeborgs mormor Margits store gård i Rendalen. Etter noen år forsto de at låven ikke skulle brukes til dyr, men mennesker. Arkitekt Einar Dahle hjalp dem å omforme låven til et familieretreatsted med møterom, kjøkken, spisesal og overnattingsrom. Innviet 19. oktober 1985.

Fra 1971 til 1980 fikk de fire gutter, Ole, Lars Erik, Ingar og Harald. Guttene hadde stor frihet, men lærte også mye om gjestfrihet. Barna  som kom til familie-retreatene, ble deres lekekamerater.

I 1994 begynte arbeidet med å reise Nylia, også det tegnet av Einar (Aina) Dahle. Sommeren 1999 ble kirken vigslet og i august 2002 ble hele Nylia innviet.

I dag er Lia Gård Retreatsenter et av landets største retreatsteder. Hit kommer årlig noen tusen mennesker fra Den norske kirke, kirkelige organisasjoner og ulike trossamfunn til stillhet og oppbyggelse. «En bebodd rasteplass på vei til himmelen», sier noen om stedet.

Sigmund og Ingeborg Bø har gjennom årene fått en rekke priser for sitt arbeid. De er begge hedret med Kongens Fortjenstmedalje.

Hjelp til vedlikehold

Sigmund ønsker ikke personlige gaver i anledning sin store dag, men vi vet at han vil bli veldig glad for å se at livsverket hans blir vedlikeholdt! Stiftelsens Lia Gårds styre og Lia-vennenes Arbeidsgruppe for informasjon, gaver og støtteordninger, vil derfor utfordre Lias venner til å gi  et håndslag til dette arbeidet. Pengene kan gis:

Merk den med «Gave til vedlikehold». Les mer om gaver, bl.a. skattefradrag.

Mange har gjennom årene hatt gode opplevelser med Sigmund. Vi kan gjerne dele noen av dem på nettsiden eller på Facebook i månedene fremover. Send gjerne din personlige historie til meg på e-post tor.k.bergen@gmail.com Så skal jeg se hva jeg kan sy sammen. Kunsten å hedre hverandre, er en god kunst. Den kan vi øve oss i.

Tor Kristiansen

 
Forrige
Forrige

Et vennefelleskap

Neste
Neste

Skjønnhet og ro i musikken!