Om retreater på Lia Gård

På Lia har vi alt fra heltause retreater, via temaretreater der du får både ny kunnskap og stillhet, til familieretreater der vi kombinerer barns lyd og lek med stillhet og ettertanke.

Stillhet for den travle

Gud søker fellesskap med oss mennesker: Retreat gir gode rammer for et nært, oppmerksomt samvær med ham. Du får trekke deg tilbake fra hverdagens impulser, krav og gjøremål – for å være stille og be.

Dette betyr ikke at retreat er for spesielt stillfarne og åndelige personer. I vår oppjagede tid oppdager stadig flere stillhetens goder. Aktive og engasjerte mennesker, med krevende oppgaver i kirke og samfunn, finner konsentrasjon gjennom bønn og meditasjon. Retreaten blir en skapende pause der tempo og skuldre senkes. Man blir oppmerksom på Gud – og på det som rører seg i ens eget indre.

Nær Gud

Det kristne livet er en kjærlighetsrelasjon: Vi elsker fordi Gud elsket oss først. Som alle andre relasjoner, må også denne pleies. Personlige bånd styrkes når man tar tid sammen, går inn for å bli kjent, lytter og samtaler. Retreat er å ta tid til å komme nær Gud, lytte, smake og se. Det handler om å elske Herren av hele sitt hjerte. Samtidig skjerpes blikket for medmennesker og skaperverk.

Gjør som Mesteren

«Kom med til et ensomt sted, hvor vi kan være alene, og hvil litt»
Mark 6, 31

Å oppsøke stille steder for å be der er en gammel, velprøvd kirkelig tradisjon. Kirkens erfaring er at stillheten er en sikker vei til Gud – og til menneskene. Mesteren inviterte sine travle disipler: Kom med til et ensomt sted hvor vi kan være alene. Selv gikk han ofte ut i ødemarken for å be og møte sin himmelske far, slik profetene hadde gjort før ham og ørkenfedrene gjorde siden – de som skapte de første klostrene.

Nettopp klostrene har bevart en ubrutt tradisjon for stille retreat. I den protestantiske kirke – også her i Norge – er man nå i ferd med å finne tilbake til stillhetens, bønnens og meditasjonens avgjørende betydning for den enkelte troende og for kirkens liv.

Her til lands ble det frikirkelige pastorer som gikk opp de gamle stiene da de etablerte landets første retreatsenter på 1950-tallet. Siden er en rekke andre retreatsteder kommet til. Det mangler ikke lenger muligheter for den som vil følge sin lengsel, senke skuldrene og feste blikket på Gud.

Les mer her: Utenfor asfalt.

Ulike retreater

tropesommer_030714_0489Familieretreat

Retreat for familier er en spesialitet for Lia Gård. Alle som trives sammen med barn er velkommen, enten du kommer med egne, andres eller uten barn. Det legges ikke opp til like mye stillhet som på en retreat for voksne, men vi har en grunntone av stillhet og fred. Når de voksne har sine egne samlinger og stille stunder, er barna i grupper etter alder med et variert program. Her blir det knyttet mange varige vennskap. Familien har god tid til å være sammen.

Vi har 5-dagersretreater fra tirsdag kveld til søndag formiddag om sommeren, i påsken går de fra onsdag til 2. påskedag. 3-dagersretreatene er fra torsdag kveld til søndag.

Temaretreater og kurs

Lia Gård arrangerer hvert år en rekke temaretreater og kurs i retreatramme. Retreatelementene som tidebønn, tid for stillhet, og ofte bibelmeditasjon, er lagt som en ramme rundt programmet på disse arrangementene. Dermed gis det en unik mulighet til å la de mange impulsene man får synke inn på en måte som gir fornyelse, helbredelse og forandring.

z_skogkapelletStille retreater

Både ignatianske og kontemplative retreater gir mulighet til å trekke seg tilbake i stillhet for å gå i møte med seg selv og med Skaperen. Hver dag møter du en veileder. Veilederen forsøker å hjelpe til å se hva som er til hjelp og hva som er til mindre hjelp i den enkeltes vandring med Gud. Programmet er enkelt og gir rom for stor frihet. Ulike mennesker trenger ulik føde fra Gud, og ber også på ulikt vis.

Enkeltgjest

Som enkeltgjest kan du komme for noen dager uavhengig av program og opplegg på Lia. Du leier et rom eller en hytte og kan delta på måltidene i Nylia. Når det ikke er arrangement, eller om du ønsker det, får du tørrmaten i boenheten. Du inviteres til å delta i tidebønnslivet; tre ganger om dagen. Vanligvis vil det være mulig å få en personlig samtale med en av Lia-folket.

spisestund_i_jorbuaGrupper

Små eller større grupper er hjertelig velkommen til Lia Gård, et sted som inviterer til å være sammen uforstyrret. Vi har 30-35 gjesterom – de fleste med minst to senger, undervisningsrom og grupperom. Her kommer dere til ferdige måltider, har mulighet til å være med på tidebønner og kan gjøre bruk av flotte natur og turmuligheter.

Når det gjelder innhold kan dere stå for det selv, eller vi kan stå for deler eller alt sammen.

Pilegrim

Å være på vandring gjennom livet er et bilde som ligger dypt plantet i Lias spiritualitet. Derfor legges det noen ganger til rette for å ta beina fatt og gå i fellesskap med andre pilegrimer mot gamle og nye pilegrimsmål. Lia Gård ligger langs pilegrimsleden fra Rena i Åmot og møter Østerdalsleden fra Karlstad og Trysil ved Pilegrimssteinen på Åkre.

Program

Programmet varierer fra retreat til retreat, men følger en fast rytme der vi veksler mellom fysisk og åndelig føde, fellesskap og stillhet, aktivitet og hvile. En typisk retreatprogram for en helgeretreat kan se slik ut og er tilpasset NSBs ruter til og fra Koppang stasjon.

Fredag

18.00 Ankomst fra omtrent kl 17-18
19.00 Kveldsmat i spisesalen
20.00 Velkomst og informasjon 
             Kveldsbønn

Lørdag

08:00 - 09:30 Frokost (stille m/musikk)
08.30  Morgenbønn
10.00  Møte I
11.00  Kaffe / te
11:45  Møte II
12:45  Middagsbønn
13.00 - 14:00 Middag (stille med musikk)
            Tur/refleksjon
16.00  Kaffe / te
16.30  Møte III
18:45  Kveldsmat
20.00  Samtale om dagens tema eller musikk i kirken
21:00  Kveldsbønn

Søndag

08:30  Nattverdgudstjeneste i Lia kirke
            Frokost (stille m musikk)
11.30  Avslutningssamvær
12.30  Lunsj
            Avreise

 


Kontakt oss

Adresse: Postboks 106, 2481 KOPPANG
Telefon: 62 46 65 00
E-post: retreat@liagard.no
Kontonummer: 1850.05.14562 Outside Norway: BIC: SHEDNO22 IBAN: NO 44 1850.05.14562

Finn frem

GPS-koordinater
61.56402, 11.17756
 
Klikk her for kart og nærmere veibeskrivelse.

Kategorier